FUNK PUNK – Martyrs and heroines: The Nature vs. the streets – The odyssey of mankind

Martyrs and heroines: 

The nature vs. the streets – The odyssey of mankind

Funk Punk on Simón Bergman, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, valokuvaaja,  happening creator. Simón syntyi suomessa, eli lapsuutensa ja nuoruutensa Chilessa ja Espanjassa kunnes palasi takaisin.

Vuonna 2015 Bergman rakensi Kiasma-teatterissa happeningin nimeltä Andy Warhol Superstars. Keskiöön astuivat Jorma Uotinen, Aapo Siikala, Kauko Röyhkä, Olga Välimaa, Markku Haussila, Rebecca Viitala, Christopher Strandberg, Iida Kuningas, Sue Lemström, Crystal Clears ja moni muu Super Star. 

Happening laajeni kaksiulotteisille pinnoille intiimiksi visuaaliseksi dialogiksi taiteilijan ja teoksen välille. Happeningin tähdet ovat kuitenkin mukana. Ilman hälyä, yksin maalauksen kanssa muuntuu prosessi intensiiviseksi ja syväksi.  Sisältö on samalla selvä mutta pirstaloitunut erillisiin itsenäisiin teoksiin. Ne ovat yksin ja yhdessä, kuten asiaan kuuluu.  

Maalaus on työkalu, maalaus on vaitonainen ja voimakas. Bergman tutkii maalauksen kautta muun muassa kuuluisuuden visuaalista kuvastoa, kauneuden, voiman, seksikkyyden ja  ihailun kohteena olemisen konseptia,  sen alkua, keskikohtaa ja loppua, yksityiskohtiin kiinnittyvää katsetta. 

Viimeisimmät työt, Mountain Gorillat, pyrkivät nostamaan tietoisuutta suurten nisäkkäiden uhanalaisuudesta. Bergman on palannut takaisin elokuvauransa juurille. Hänen ensimmäinen, Etelä-Amerikassa tehty lyhytelokuvansa puhui vallankumouksesta ja köyhien ihmisten asemasta systeemissä. Nyt piilevä aggressio on saanut gorillojen hahmon toimien samalla sekä analogiana ihmiskunnan tilalle, että suurten, ihmisen uhkaamien luontokappaleiden kohtalolle.