Marjo Hyvärinen – What on earth?

What on earth? /// 7. – 31.1.2020

Kun maalasin näitä teoksia Yhdysvalloissa pidettiin Ilmastokokous. Suurimpana uutisena verkkokalvoilleni nousi presidentti Trumpin twiitti, jossa hän oman kykynsä mukaan luonnehti ilmastoaktivisti Greta Thunbergia. “She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!” Greta lisäsi tekstin Twitter-tilinsä henkilökuvaukseen. 

Kun maalasin näitä teoksia huomasin eräästä maanlaajuisesta lehdestä, että Sara Sieppi on muuttanut Sörnäisistä Helsingin keskustaan ökyalueelle. Hänestä oli otettu salaa kuvia, joissa hän kantoi omaisuuttaan kadulla. Kuvissa avattiin lukijoille, mitä hän ja hänen muuttomiehensä milloinkin kantoivat. Esim. Saralla oli sylissään hassuja huiskuja.

Kun maalasin näitä teoksia löysin ilokseni mielenkiintoisen reseptin eräästä toisesta maanlaajuisesta lehdestä. Perheemme rakastaa porkkanapiirakkaa ja siitä oli nyt kehitelty  kääretorttuversio. Ilahduin suuresti. Leivoin sellaisen lapseni syntymäpäiville, mutta koko torttu tuhoutui täysin. Pohja ei joustanut vaan lohkottui ja mureni. Lisäksi täyte valui yli äyräiden.

Kun maalasin näitä teoksia tilasin Ali expressistä Kiinasta puisia kiilakehyksiä tauluihini. En oikein vieläkään ymmärrä, mikä minuun meni. Maksoin niistä melkein kolminkertaisen summan suomalaisiin ja eurooppalaisiin listoihin nähden. Ja kaiken lisäksi, kun listat saapuivat niiden paksuus oli puolet täkäläisistä. Minua oli kusetettu. Kärvistelin niin, etten viitsinyt edes palauttaa niitä. Listat seisovat yhä koskemattomina huoneen nurkassa. Yritän olla katsomatta niitä. 

Kun maalasin näitä teoksia eräs sukulaiseni suuttui minulle ja sanoi, ettei ilmastonmuutosta ole. Se on vaan kuulema markkinointikikka. Aina on ilmasto vaihdellut ja on ollut esim. jääkausi. Ihan siinä samoihin aikoihin, näin myös eräästä iltapäivälehdestä, että eräs europarlamentikko oli ihan samaa mieltä.